Gume koje “razmišljaju” i same djeluju

Svoju viziju sigurne budućnosti Continental naziva Vision Zero. Inovacijama nastoje stvoriti sigurniju mobilnost bez stradalih u prometnim nesrećama

Dio tih nastojanja su i tehnologije nazvane ContiSense i ContiAdapt. Dva sustava omogućuju kontinuirano praćenje stanja gume, kao i prilagodbu karakteristika performansi guma u skladu s uvjetima na cesti. ContiSense se temelji na razvoju električno vodljivih spojeva gume koji omogućuju slanje električnih signala od senzora u gumi do prijamnika u automobilu. Gumeni senzori kontinuirano nadgledaju dubinu i temperaturu gaznog sloja te tlak. U slučaju anomalije aktivira se upozorenje vozaču . U budućnosti će sustav sadržavati dodatne senzore, ta taj način informacije o površini ceste, kao što je temperatura ili prisutnost snijega, gume mogu mogu “osjetiti” i prenijeti vozaču.

ContiAdapt kombinira mikro kompresore integrirane u kotač za podešavanje tlaka u gumama. Sustav može na taj način mijenjati veličinu dodirne površine, koja je pod različitim uvjetima na cesti odlučujući faktor za sigurnost i udobnost. Četiri različite kombinacije omogućuju savršenu prilagodbu mokrim, neravnim, skliskim i normalnim uvjetima. Sustav također omogućava postavljanje vrlo niskih tlakova ispod 1 bara kako bi se olakšalo isparkiravanje iz dubokog snijega ili, primjerice, prolazilo kroz opasno područje crnog leda. Svi podaci iz pneumatika se mogu prenijeti na elektroniku vozila ili putem Bluetootha na smartphone.

Comments

comments