Ford predstavio putnički E-Tourneo Courier

Nakon teretnog modela E-Transit Courier, Ford je predstavio njegovu putničku verziju E-Tourneo Courier, koja predstavlja neku vrstu veze između SUV-a i crossovera, ili kako ga u Fordu opisuju “five-seat multi-activity vehicle”

Od Mercedes-Benz T-klase do novog Fiat Dobla, mali putnički kombi ne posustaje na tržištu, a sada je red na Ford da predstavi novu ponudu. Ovo je novi Ford Tourneo Courier, istinski mali putnički kombi, dostupan i u verziji pogonjenom električnom energijom. Na prvi pogled novi Tourneo Courier izgleda čvrsto, ali i pomalo klasično. Ford tvrdi da je njegov dizajn “inspiriran SUV-om”, što znači da ima komade neobojane plastike duž pragova, lukova kotača i branika. Sve to zvuči pomalo kičasto, ali je korisno za ublažavanje štete od struganja rubnjaka, kamenja koje su izbacile gume i tereta koji se utovaruje i istovaruje.

Još važnije, čini se da su dizajneri boja prešli preko svega retro, nudeći dvobojne završne obrade na verziji Active, kao što je divna kombinacija Kadulja zelene s bijelim krovom. Zapanjujuće je kako boja može utjecati na karakter automobila, a Tourneo Courier u ovoj specifikaciji dočarava vizije odmora na moru, hamburgera na roštilju i Blurovog “Parklifea” koji trešti iz prijenosnog CD stereo uređaja. Mali kombi znači jednako mali motor, tako da Tourneo Courier dobiva EcooBoost obujma jedne litre, s tri cilindra i turbopunjačem. Sa 125 konjskih snaga neće pobijediti na mnogim utrkama, ali postoji još jedan koji bi mogao iznenaditi sportskiju mašineriju.

Baš kao i njegov brat Transit Courier koji je usmjeren na prijevoz tereta, Tourneo Courier postaje električni. S električnim motorom od 100 kW (136 KS), top brzina mu je 145 km/h, međutim, obećava električni start, brzo punjenje od 100 kW DC i dodatnu praktičnost. Zanimljivo je da ovaj model nudi znatno veći prostor u odnosu na prethodnika, što znači da će prtljažnik imati osnovnu zapreminu od 570 l, a tome treba dodati i prednji prtljažnik “frunk” zapremine 44 l, u kojeg se mogu smjestiti kablovi i oprema za punjenje.

Unutrašnjost Tourneo Couriera je mješavina posla i zadovoljstva. I dalje dobivate sve police i pretince potrebne za obavljanje posla u kombiju, ali također dobivate lijepe tkanine i obilje tehnologije. Posebno se ističe šest živahnih ledenoplavih pruga na svakom vanjskom sjedalu, element boje koja malo oživljava stvar. Kad smo već kod čudnih detalja, što kažete na onaj dvokraki upravljač s kvadratom u sredini? Čudnog je oblika, ali čini se da nudi fantastičan pogled na instrumente. Zaslon osjetljiv na dodir od osam inča dolazi standardno, ali veliki zaslon od 12 inča je opcionalan, a oba pokreću Fordov infotainment sustav Sync4.

Potonji zaslon lijepo se stapa s dostupnim 12-inčnim digitalnim klasterom tako da jednim okom možete pratiti stvari poput navođenja rutom i razine goriva. Tourneo Courier je isključivo peterosjed, ali njegov faktor forme otvara određene prednosti. Za početak, stane pet osoba uz ogromni prtljažni prostor, a sve u vozilu 20-ak centimetara kraćem od prosječnog hatchbacka. Postoji čak i skriveno spremište u stjenkama prtljažnika, djelomično zahvaljujući uspravnom obliku. Sve to čini jedno duboko pragmatično vozilo. Iz Forda, bar za sada, nisu objavili detaljnu tehničku specifikaciju ni cijene, iako će proizvodnja započeti u četvrtom kvartalu ove godine, u tvornici u Krajovi u Rumunjskoj.

Comments

comments