Ford i DP World testiraju autonomni Transit

Test u ovoj velikoj luci, 40-ak kilometara od Londona, je dio Fordovog programa istraživanja automatizirane vožnje koji rade izravno s kupcima kako bi bolje razumjeli kako se autonomna vozila mogu integrirati u njihovo poslovanje

Ford Motor Company i teretna luka DP World London Gateway provode istraživanja sa simuliranim autonomnim vozilom kako bi doznali koliko bi takva buduća tehnologija mogla biti korisna onima koji upravljaju, kao i zaposlenima na velikim kompleksima. Inicijativa je dio Fordovog programa za istraživanje automatizirane vožnje, osmišljenog da pomogne tvrtkama da shvate kako bi autonomna vozila mogla koristiti u njihovim operacijama. Prvi put pokrenut u lipnju, kako bi se istražio potencijalni utjecaj na kurirske usluge i dostavu na kućnu adresu, u DP Worldu se testira kako su primatelji sami pristupili samovozećim dostavnim vozilima.

Temeljna namjera programa identificira nove mogućnosti i modele za autonomne operacije vozila – posebno na razumijevanje kako postojeći procesi i ljudske interakcije mogu funkcionirati uz automatizirana vozila. DP World London Gateway, otvorena u studenome 2013. – jedna od najbrže rastućih luka u Ujedinjenom Kraljevstvu – nalazi se 40 km istočno od središnjeg Londona i već prihvaća automatiziranu tehnologiju kao sastavni dio svojih operacija kontejnerske luke. Za ovaj ogled je Ford koristio posebno prilagođeni Transit opremljen da oponaša izgled stvarnog samovozećeg vozila s vozačem skrivenim u “ljudskom autosjedalu”.

Zaposlenici na recepciji tvrtke utovarili su pakete u sigurne ormariće u stražnjem dijelu vozila, a potom je u zadanim terminima dostave Transit otputovao do glavne recepcije udaljene 3,5 km kako bi ih tamošnji kolege mogli preuzeti. Na uobičajen način, osoblje s recepcije je samo preuzelo “svoje” pakete. Svaki korak procesa pratili su istraživači koji su također vodili intervjue s onima koji su sudjelovali, prije, tijekom i nakon testa. Otkrili su da su zaposlenici brzo postali opušteni u korištenju posebno opremljenog kombija. Neki su proaktivno obučavali kolege da pristupe svojim paketima, dok su drugi bili snalažljivi u prevladavanju poteškoća koje su istraživači namjerno uveli: poput pogrešnih paketa koji se spremaju u pogrešne ormariće.

Comments

comments