Ford F-150 Lightning službeno stiže u Europu

Potpuno električni Fordov pickup prelazi Atlantik i službeno dolazi u Europu, prije svega samo u Norveškoj. Vjerojatno najzanimljivije tržište za električne automobile uopće, te kao odgovor na ogromnu potražnju norveških potrošača

Električni Ford F-150 Lightning će stići u skandinavsku zemlju 2024. godine kao poseban model Lariat Launch Edition. No, neće se moći samo tako otići do trgovca i kupiti jedan, već zbog ograničene količine podnijeti zahtjev preko weba. Dok je Henry Ford sve bojao u crno, ovdje će karoserija uvijek biti Super Crew Cab i isključivo u boji Antimatter Blue metallic. Uz to, pick-up za Norvešku je opremljen baterijom od 98 kWh, dok veća opcija sa 131 kWh nije u ponudi.

Prema američkom EPA ciklusu, koji je osmišljen da bude znatno realističniji od europskog WLTP-a, s malom baterijom moguć je domet od dobrih 390 km. Kao i na domaćem tržištu, F-150 Lightning Lariat standardno dolazi s AWD pogonskim sklopom i dvostrukim motorima, koji isporučuju 337 kW (458 KS) i 1.051 Nm okretnog momenta. F-150 Lightning prodaje se putem Fordove ovlaštene prodajne mreže od više od 70 specijaliziranih prodavača Ford EV u Norveškoj.

Norveška je najnaprednije tržište električnih vozila na svijetu. 80 posto ondje prodanih novih automobila su čisto električni automobili. Ford si je postavio cilj da do 2035. sva prodaja vozila u Europi budu bez emisija štetnih plinova. Ranije ove godine, Ford je najavio da će gotovo udvostručiti proizvodni kapacitet F-150 Lightning na 150.000 vozila godišnje u svom Rouge Electric Vehicle Centru u Dearbornu, Michigan, kako bi zadovoljio sve veću potražnju kupaca.

Ovi zastupnici nude kompletnu e-infrastrukturu i mogućnost opsluživanja svakog kupca F-150 Lightninga, Mustanga Mach-E i e-Transita. Kupcima u Norveškoj cjenik počinje od 1.183.000 kruna (što odgovara otprilike 102.000 eura). Što je s drugim zemljama u Europi? Ovdje se Ford još drži tiho u pogledu mogućeg lansiranja na tržište, ali nije ništa izričito zanijekao kada im je postavljeno to pitanje.

“U svojih 25 godina u Fordu, nikada nisam vidio takvu strast i potražnju vozača koji žele sjesti za volan našeg F-150 Lightninga. Kupci su doslovno kucali na moja vrata i molili nas da donesemo električni pick-up u Norvešku!”, rekao je Per Gunnar Berg, generalni direktor, Ford Norveška. Pri tome je dodao da je F-150 Lightning savršen izbor za mnoge kupce u Norveškoj jer je “jedinstveno sposoban zadovoljiti naš avanturistički duh dok podržava našu strast za zaštitom okoliša.”

Comments

comments