Evum aCar: Kompaktni električni dostavnjak

Ovaj simpatični mini kamion premijerno je predstavljen na ovogodišnjem IAA u Minhenu, europski je proizvod a ambicije njegovih tvoraca streme prema globalnom tržištu

aCar je projekt jednostavnog transportnog vozila s električnim pogonom na sva četiri kotača, koji je izvorno nastao na osnovi istraživačkog projekta na tehničkom fakultetu u Münchenu (Technischen Universität München). Na temelju tog projekta osnovana je tvrtka Evum Motors koja će ovog simpatičnog električnog teretnjaka u skoroj budućnosti i komercijalizirati, dok je proizvodni pogon u Bayerbachu u Bavarskoj. Dug je 4.050, širok 1.562 i visok 1.986 mm, s međuosovinskim razmakom od 2.600 mm i tragom kotača 1.329 naprijed i 1.315 mm straga.

Pripada u kategoriju N1, teretnjaka za prijevoz robe najveće dopuštene mase do 3,5 tone. Kabina je dvosjed, s prtljažnikom ispod prednjeg poklopca obujma 37 l, a koncepcija šasije omogućuje različite nadogradnje za različite namjene. Standardna baterija s kapacitetom od 12 kWh trebala bi biti dovoljna za doseg do 100 kilometara. Ovom verzijom Evum prvenstveno cilja na vrtlare, komunalce i obrtnike, ali i voćare. Šumarska poduzeća i vinogradari koji rade na neravnom ili strmom terenu također mogu razmotriti aCar kao opciju s nultom emisijom štetnih plinova, tvrde iz tvrtke. Nudit će se i veća baterija, kapaciteta 16,5 kWh.

Njegovi tvorci naglašavaju kako je ovaj aCar posebno prikladan kao prvo električno vozilo, jer njegova 48V arhitektura nema skupu visokonaponsku tehnologiju i može se puniti na bilo kojoj utičnici. Pokreću ga dva elektromotora, za svaku osovinu po jedan, snage po 10 kW, a po potrebi, ukupna snaga se može povećati na ukupno 28 kW – kratkotrajno, na 20 sekundi, s ukupnim maksimalnim okretnim momentom od 140 Nm. Može se koristiti i u slobodno vijeme, na primjer za lov i ribolov, jer se kreće gotovo nečujno i ne zagađuje okolinu.

Prvo će ga ponuditi u Europi uz početnu cijenu od 29.900 eura, dok su paketi opreme Select, Select Plus i Select Pro. Neki opcijski dodaci već su dostupni: na primjer, sandučar košta dodatno 1500 eura, a alternativno, dostupna je i cerada ili kutija. Visokonaponsko punjenje dodatno košta 1.990 eura, a Evum Motors nudi i “komunalni paket”. Cilj je osim u Europi, uvesti aCar u upotrebu u cijelom svijetu, od Afrike, preko Brazila, do Indonezije. Prvi primjerci bit će isporučeni kupcima u Njemačkoj i Švicarskoj tijekom ovog mjeseca (rujna).

Comments

comments