Euro NCAP najavio ocjenjivanje sigurnosti kamiona

Nakon ocjenjivanja sigurnosti automobila i vanova, ova organizacija će proširiti svoj opseg rada kako bi pružila detaljne informacije o sigurnosti teških kamiona putem inovativne sheme ocjenjivanja Truck Safe City and Highway

Kao što Euro NCAP ističe u svom najnovijem izvješću Safer Trucks: on the Road to Vision Zero koje je objavljeno danas, nova shema ocjenjivanja Truck Safe omogućit će svim sudionicima u teretnoj industriji da identificiraju i procijene razinu sigurnosti opreme i vozila u svojim voznim parkovima teških kamiona. Ne samo da će ovo pružiti poboljšanu sigurnost za vozače, već će stvoriti tržište za sigurnu tehnologiju koja će omogućiti proizvođačima inovacije i unaprjeđenje njihove ponude unutar jasnog okvira za sigurnost utemeljenog na načelima Euro NCAP-a.

Gradovi i javne vlasti moći će jasno identificirati najbolja vozila za svoje ceste i potaknuti njihovo usvajanje, a tvrtke će moći lako odrediti specifikacije vozila koje moraju ispuniti u shemama potrebnim za pojedine ceste i aplikacije. Rikard Fredriksson, savjetnik za sigurnost vozila Švedske prometne uprave (Trafikverket) i član odbora Euro NCAP-a je ovom važnom prigodom rekao: “U Švedskoj vidimo frontalne sudare, a posebno s teškim kamionima, kao jedan od najvećih izazova u razvoju sigurnog sustava cestovnog prijevoza. Na temelju uspješnog iskustva Euro NCAP testiranja osobnih vozila koja spašavaju živote, očekujemo da će nova Euro NCAP-ova shema ocjenjivanja teških kamiona biti snažan alat u rješavanju ovog velikog problema na cestama naše zemlje.”

Prijevoz robe bitan je faktor svih modernih društava, pružajući sve što nam je potrebno za preživljavanje i mnogo toga što želimo za udobnost i užitak. Većina tereta unutar Europe prevozi se cestom. Napori da se poveća kapacitet teretnog željezničkog prijevoza, promiče modalna promjena, nabava robe više lokalno ili organiziranje logističkih lanaca na učinkovitiji način može smanjiti potražnju za cestovnim teretnim prijevozom. Rast stanovništva i povećanje životnog standarda povećavaju potražnju za teretom. Neto učinak je predviđanje (ITF, 2019.) da će se globalna potražnja za teretnim prijevozom utrostručiti između 2015. i 2050.

Teški kamioni će tako vjerojatno postati čak i važniji nego što su danas. Oni čine gotovo 1,5 % vozila na europskim cestama i uključeni su u gotovo 15 % svih smrtnih slučajeva na cestama u EU-u. Vizija Zero neće se postići bez suočavanja s izazovima koje predstavljaju ova teška vozila. Matthew Avery, glavni direktor za strategiju istraživanja, Thatcham Research: “Napredne tehnologije pomoći vozaču sada su standardne na većini europskih automobila i pridonose smanjenju broja sudara za više od 40%. Teški kamioni također sudjeluju u nesrećama, ali nemaju ugrađenu ovu tehnologiju, što dovodi do neproporcionalnog broja žrtava.

Euro NCAP vjeruje da će stvaranje tržišta na kojem je najsigurniji izbor vozila najprofitabilniji izbor biti ključno za uspjeh. Jedan od načina da se to postigne je da se Euro NCAP poveže s nacionalnim, regionalnim i lokalnim inicijativama kao što su lokalna ograničenja pristupa, sheme najbolje prakse utovara tereta, ugovaranje javne nabave i osiguranja kako bi se potaknula svijest o sigurnosti. Ako se kombinira s robusnijim i usklađenijim okvirom tehničkih standarda, to će stvoriti kupovnu moć potrebnu za stvaranje potražnje za sigurnijim vozilima koja su proizvođačima potrebna ako žele spojiti inovaciju i komercijalni uspjeh.

Međutim, jedna veličina sigurno ne odgovara svima. Tko god zna nešto o kamionima jasno mu je da tu nema jedinstvenog pristupa. Na primjer, mnogi kamioni koristit će se od skladišta do skladišta i nikad se ne približavaju naseljenom području. Drugi će provoditi svoje vrijeme u distribuciji robe u gradovima, a drugi, kao što su četveroosovinski kiperi, možda će morati pristupiti terenskim mjestima, ruralnim ulicama, autocestama i gradskim središtima. Nema smisla poticati urbano specifično sigurnosno rješenje na kamionu koji nikada ne ulazi u urbano područje – to bi stvorilo trošak bez koristi.

Ali ako su vozila bez urbanih sigurnosnih sustava dopuštena, jedino je ispravno dopustiti gradovima da ih pokušaju držati podalje od područja gdje su ti urbani rizici visoki. To je dovelo do Euro NCAP-ovog inovativnog koncepta dvostrukog ocjenjivanja za gradska i vangradska (autocesta) okruženja. Sva vozila bit će ocijenjena prema oba skupa kriterija. Ako operateri vozila kupe vozilo za određenu upotrebu, također moraju uzeti u obzir odgovarajuću ocjenu. Samo vozila opće namjene zahtijevaju dobre performanse u obje ocjene. Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP: “Proučavajući razine sigurnosti kamiona i poboljšavajući njihovu sigurnost, vjerujem da možemo okončati smrtne slučajeve povezane s prometom i pomoći mnogim europskim zemljama da ostvare svoj cilj ‘Nulte vizije’ po pitanju prometnih žrtava!”

Dodaje i kako oznaka sigurnosti kamiona može potaknuti dobre performanse, omogućiti optimizaciju operativne sigurnosti i troškova, te će ubrzati regulatorne napore za poboljšanje sigurnosti kamiona. Europske ceste tako će postati sigurnije. “Aktivno tražimo nove članove koji mogu uložiti sve svoje resurse i znanje kako bi nam pomogli da ova shema bude uspješna kakva je društvu potrebna. Ovo označava početak novog, izazovnog i uzbudljivog putovanja za Euro NCAP, njegove članove i one koji nam se žele pridružiti u budućnosti!”, dodaje Michiel van Ratingen.

Comments

comments