Električni kamioni Volvo stigli i u Južnu Koreju

I dok sve više tvrtki u Aziji, Americi i Europi uviđa kako je Hyundai s modelom Xcient na gorivne ćelije (vodik) napravio sjajnu stvar, Europljani tim istim Korejcima žele prodati tehnologiju baterijskih električnih kamiona

Volvo Trucks sada počinje s prodajom teških baterijskih električnih kamiona u Južnoj Koreji, kao prvi svjetski proizvođač koji je to učinio. Južnokorejskim prijevozničkim tvrtkama sada su dostupna tri različita električna modela po narudžbi – pomažući njima i vladi u postizanju ambicioznih klimatskih ciljeva. Južna Koreja ima nacionalni plan za smanjenje emisija CO2 i cilja na ugljičnu neutralnost do 2050. Elektrifikacija cestovnog prometa jedna je od važnih mjera za smanjenje emisije ugljika u atmosferu.

“Mislimo da je pravi trenutak za početak prodaje teških električnih kamiona u Južnoj Koreji,” kaže Per-Erik Lindström, SVP Volvo Trucks International, i nastavlja: “S 22% tržišnog udjela za klasične teške kamione u Južnoj Koreji, imamo važnu ulogu u smanjenju emisija CO2 u prometnom sektoru.” Cilj Volvo Trucksa je da 50% novih kamiona koje do 2030. bude globalno prodavao budu električni. Otkako je 2019. započela proizvodnju potpuno električnih kamiona, tvrtka je ih je prodala više od 4300 u više od 38 zemalja diljem svijeta.

Volvo Trucks bio je prvi svjetski proizvođač koji je započeo serijsku proizvodnju teških električnih kamiona i ima široku ponudu s ukupno šest modela. U početku će se tri prodavati u Južnoj Koreji. Također, švedska tvrtka vidi da se mnoge vrste transportnih potreba u Južnoj Koreji mogu elektrificirati, u rasponu od urbane distribucije i odlaganja otpada do regionalnog transporta i građevinskog prometa. Usporedbe radi, statistike u Europi pokazuju da se gotovo polovica robe preveze manje od 300 km. To znači da se vrlo velik dio prijevoza može obaviti električnim kamionima koji se mogu puniti u kućnom depou prijevoznika. “Situacija je slična u većini zemalja”, objašnjava Per-Erik Lindström.

„Veliki tokovi robe prevoze se na kratke udaljenosti gdje električni kamioni rade vrlo dobro. Dakle, kada se razvije proširena javna mreža stanica za punjenje, još više prijevoza može biti elektrificirano.” Ipak, mnogo je različitih čimbenika koji utječu na brzinu prijelaza na električnu energiju. “Očito je da brzina električne tranzicije u bilo kojoj zemlji uvelike ovisi o odlukama koje vlasti donose. Vidimo da su u zemljama koje vode prijelaz na električne kamione progresivne vlade kombinirale ekonomske poticaje s ciljanim porezima i ekološkim zonama u gradovima kako bi uvelike ubrzale usvajanje električnih kamiona,” dodaje Lindström.

Comments

comments