Daimler se dijeli na dvije tvrtke, kamioni sele u Wörth

Kako je i potvrđeno na skupštini dioničara, autobilski gigant se 1. prosinca dijeli na pola, a zbog toga je Daimler Truck je prenio prvu seriju oldtimera gospodarskih vozila Mercedesa i dijelove svoje arhive kamiona i autobusa na lokaciju sjedišta nove firme u njihovoj najvećoj tvornici kamiona

U tu svrhu, kolona labudica i povijesnih kamiona i autobusa putovala je iz Stuttgarta do Informacijskog centra za aplikacije (BIC) Mercedes-Benzove tvornice kamiona u Wörth am Rhein. Povijesni kamioni uključivali su Mercedes-Benz LP 333 iz 1960. (poznat kao “stonoga” zbog svoje dvije upravljive prednje osovine) i Mercedes-Benz LP 608 koji je bio prvi kamion proizveden u nedavno otvorenoj tvornici Wörth 1965. godine. U budućnosti, Daimler Truck će svoju zbirku povijesnih izložaka uglavnom smjestiti u blizini lokacija za kamione i autobuse. Dodatni arhivski materijal i eksponati bit će premješteni u narednim tjednima.

Zbirka Daimler Trucka obuhvaća oko 130 vozila, od kojih se oko 30 ranije nalazilo u Stuttgartu i okolici. Ova kolekcija također uključuje pogonske sklopove, dijelove i pribor iz 125-godišnje povijesti kamiona tvrtke. Arhiva Daimler Trucka ranije je bila raspoređena na više od 160 četvornih metara skladišnog prostora. Dokumenti su ispunili više od 2000 metara polica na nekoliko razina. Arhivska građa uključuje 2600 rola filma i 600 magnetskih vrpci koje sadrže preko 1000 sati povijesnih pokretnih slika. Najstariji kolekcionarski predmet iz Daimler Trucka je originalni Daimler Motor-Lastwagen iz 1898.

Još jedan vrhunac je replika prvog Daimler Motor-Lastwagena iz 1896. Najbrži eksponat je trkaći kamion Atego izgrađen 2000. Ima 1500 KS i najveću brzinu od 200 kilometara na sat. Osim eksponata iz ranih dana proizvodnje gospodarskih vozila, zbirka također sadrži razna konceptna vozila usmjerena na budućnost. Digitalnom arhivom i ubuduće će se moći koristiti ne samo zaposlenici odjela za kamione i autobuse, već i oni iz automobila i kombija, kao i povjesničari, predstavnici medija i drugi zainteresirani. Digitalne zbirke o povijesti Daimlera koje su sveobuhvatne prirode ili koje se ne mogu posebno pripisati jednoj ili drugoj tvrtki bit će dostupne putem obje tvrtke.

Comments

comments