Citroën predstavio električni multipraktik, ë-Berlingo

Već poznatoj svestranosti predvodnika segmenta vozila za slobodno vrijeme, Citroën dodaje i opciju električne izvedbe kojom odgovara na nova očekivanja kupaca

Elektrifikacija modela Berlingo dolazi kao odgovor na dva izazova: ponuditi dovoljan domet i ne dovoditi u pitanje praktičnost kako bi kupcima ovog svestranog vozila omogućili da neometano obavljaju sve svoje raznolike aktivnosti. Berlingo, začetnik segmenta vozila za slobodno vrijeme, među prvima je tržištu ponudio ovu alternativu, Osim što se njime može voziti u gradskim zonama s ograničenim prometom, ovo vozilo kupcima pruža i slobodu bezbrižnog kretanja i širok raspon mogućnosti. Električni motor upravlja pogonom u skladu s odabranim načinom vožnje i uvjetima vožnje. Snaga od 100 kW (136 KS) i 260 Nm omogućuje mu postizanje maksimalne brzine od 135 km/h bez obzira na odabrani način rada.

Željeni način rada odabire se putem komande za odabir koja je povezana s okretnim gumbom ë-Toggle:

  • Normal – 80 kW / 210 Nm : nudi najbolji omjer između dometa i dinamičkih voznih svojstava
  • Eco – 60 kW / 180 Nm : optimizira potrošnju energije prilagođavajući rad sustava grijanja i klimatizacije bez njihovog isključivanja i ograničavanjem okretnog momenta i snage motora
  • Power – 100 kW / 260 Nm : omogućuje vozilu bolje performanse za veći užitak i pod maksimalnim opterećenjem.

Litij-ionska baterija kapaciteta je 50 kWh, a kako bi se optimizirao domet, pogonski sklop obnavlja energiju tijekom usporavanja ili kočenja. Za snažnije obnavljanje energije treba pritisnuti gumb B koji se nalazi na središnjoj konzoli. Baterija je smještena ispod sjedala i podnice, i ne narušava prostranost kabine. Na digitalnoj instrumentnoj se ploči prikazuje razina napunjenosti u obliku postotka i istovremeno se prikazuje svjetlosna animacija s gradacijom. Baterija dolazi s jamstvom da njezin nazivni kapacitet neće pasti ispod 70 % nakon 8 godina upotrebe, odnosno 160.000 prijeđenih kilometara.

Dostupan je u dvije duljine: M (4,40 m) i XL (4,75 m). Bez obzira na izvedbu, zbog visine manje od 1,90 m može se bez problema parkirati na svim parkiralištima. Uz elemente programa Citroën Advanced Comfort ovaj model na istaknuto mjesto stavlja prostranost, prilagodljivost i osvjetljenje za još bolji osjećaj ugodnosti prilikom boravka u vozilu bez obzira na to je li u njemu pet ili sedam osoba. Sve je prilagođeno jednostavnoj upotrebi kao i već spomenuti okretni gumb ë-Toggle koji služi ne samo za upravljanje mjenjačem pomoću funkcija Park, Rear, Neutral, Drive i Brake, već i za odabir načina vožnje.

Comments

comments