Citroën predstavio električni ë-Jumpy

Električni Jumpy tek je prvi dio priče o elektrifikaciji svih gospodarskih vozila iz Citroenove game jer ubrzo stižu električni Jumper i Berlingo…

Citroën ë-Jumpy stiže u prodajne salone u drugoj polovici ove godine. Njegovim predstavljenjem francuski proizvođač elektrifikaciju voznog parka prebacuje i na segment gospodarskih vozila, a proširenje ponude uslijedit će ubrzo. Već potkraj ove godine stiže električni Jumper, a iduće godine stići će i električni Berlingo Furgon.

S obzirom na relativno ograničeni doseg električnih automobila u globalu, njihova primjena najsmislenija je u gradskom prometu, odnosno u gradskim dostavama. Upravo zbog toga je predstavljanje električnog dostavnog vozila pravi potez jer imaju puno veću iskoristivost i uloženi novac vraćaju brže nego električni osobni automobili. Dolazi u dvije varijante, različite po jačini baterija i dometu. One su litij-ionske od 50 kWh ili 75 kWh, odnosno deklariranim dosegom (po WLTP ciklusu) od 230 kilometara ili 330 kilometara. Za cjelodnevne gradske dostave i više nego dovoljno!

Električni Jumpy pokreće električni motor snage 100 kW i okretnog momenta od 260 Nm. Maksimalna brzina vozila je 130 km/h u sva tri načina rada (Eco, Normal i Power). Baterije, koje dolaze s jamstvom od 8 godina (ili 160.000 km), mogu se puniti na tri načina: na kućnom punjaču, javnoj punionici s mod 3 kabelom ili superbrzoj punionici. Manja baterija na superbrzoj punionici dođe do 80 posto napunjenosti za 30 minuta, a većoj treba 45 minuta.

Elektrifikacija nije naškodila njegovoj praktičnosti niti performansama. Najvažnija je stvar da tovarni prostor nije doživio nikakve promjene u odnos na standardni Jumpy s motorom na unutarnje izgaranje. Baterije su postavljene ispod standardne podnice. Širinu ponude pojačat će tri različite dužine vozila – XS (460 cm), M (495 cm) i XL (530 cm). Korisna nosivost, ovisno o verziji, iznosi 1000 kg ili 1275 kg, a iskoristivi obujam od najmanjeg do najvećeg modela je 4,6 do 6,6 kubičnih metara.

Comments

comments