Brend Morris se vraća s električnim minivanom

Iako Volkswagen ID.Buzz izaziva senzaciju svojim retro izgledom, možda neće još dugo biti jedini električni kombi na tržištu koji cilja i emocije. Odvažni startup s retro kombijem nadahnutim 50-ima namjerava oživjeti ime marke Morris

Morris Commercial Limited je startup za automobilski inženjering i proizvodnju koji stoji iza simpatičnog električnog kombija JE. Sa sjedištem u Worcestershireu u Velikoj Britaniji, Morris Commercial ponovno osmišljava ime Morris za 21. stoljeće koristeći svoje temeljne vrijednosti – inovacije i kreativnost. Njihova vizija poželjnog, ugljično neutralnog prijevoza spaja Morrisov izvorni dizajn i britansko umijeće proizvodnje vozila s naprednom EV tehnologijom.

Morris J-Type je vjerojatno jedan od najprepoznatljivijih kombija 1950-ih. Lansiran na sajmu komercijalnih vozila u Earls Courtu 1948., J-Type je bio poznat po velikom omjeru utovarnog prostora i vanjskih dimenzija i širokom rasponu primjena. Sa svojim jedinstvenim zaobljenim krovom i karoserijom, prednjim dijelom u obliku slova V s prepoznatljivom rešetkom u obliku kruške, prekrasnim podijeljenim vjetrobranskim staklom i kliznim vratima, kombi Morris J-type postao je globalna ikona.

Njegov moderni nasljednik je sada blizu spremnosti za proizvodnju. Ima ultralaku monokok karoseriju od recikliranih karbonskih vlakana i laganu aluminijsku šasiju. Proizvodni prototip imao je svoj debi na sajmu lakih gospodarskih vozila u rujnu 2022. Hvaleći se vodećim performansama i dometom u klasi, JE ima neusporedivu kombinaciju volumena teretnog prostora od od 6,6 m3 u koji stanu dvije europalete, nosivosti od 1 tone pri ukupnoj težini od 2,5 tona, te različite domete vožnje, ovisno o veličini baterije, odnosno potrebama korisnika. Može povući i prikolicu mase do jedne tone.

Budući da su stražnja svjetla u braniku, Morris Commercial je gurnuo šarke vrata do krajnjih rubova JE i omotao ploče vrata oko stražnjih uglova vozila čime se dobio vrlo široki otvor. Mogu se čak pomaknuti unatrag dok se otvaraju kako ne bi smetala utovaru. Zanimljivo je da se klizna bočna vrata otvaraju bez tračnica, već se voze na jedinstvenom mehanizmu koji im omogućuje da se otvore i u skučenom prostoru. Ovo vrlo moderno vozilo također je prepuno sigurnosnih, tehnoloških i komfornih značajki kao što su bočne i stražnje kamere, infotainment sustav i originalno izrađena unutrašnjost.

Što se tiče kabine, ovdje je čudna, ali šarmantna mješavina starog i novog, baš kao i sam kombi. Prekidači na upravljaču izgledaju kao da su iz izloga Forda, ispod velikog ekrana infotainmenta je sićušni crno-bijeli analogni sat koji interijeru dodaje vintage ton, otvori za zrak izgledaju staromodno baš kako treba, dok su umjesto bočnih retrovizora ugrađene kamere. Iako sumnjamo da se na malom ekranu, koji podsjeća na mobitel, može išta kvalitetno vidjeti.

U srcu Morris Commercial JE nalazi se trilogija baterijskih opcija. Za gradske isporuke u manjim gradovima tu je baterija od 40 kWh koja nudi 240 km procijenjenog WLTP dometa. Sljedeća stepenica na ljestvici je paket od 60 kWh koji navodno nudi 322 km WLTP dometa, a najbolji je paket od 80 kWh koji bi trebao biti dobar za 400 km WLTP dometa. Baterija se može puniti kod kuće ili na poslu preko wallboxa kabelom Type 2, a može brzo puniti pomoću brzog DC punjača i postići će 80% napunjenosti za samo 20 minuta.

Brzi punjač od 50kWh napunit će bateriju od 20% do 80% za samo 30 minuta, dok to može potrajati do 9 sati korištenjem standardnog 7kW javnog punjača. Iako je predstavljen kao furgon, u Morris Commercijalu ubrzo nakon lansiranja kombija planiraju u ponudu uvesti dodatne karoserijske varijante: minibus i pickup. Prototipovi Morrisa JE već su obišli Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku i pojavili se u nizu TV programa kao što su BBC Travel Show, Guy Martin i njemačka državna postaja Deutsche Welle.

Pored toga, s novim krugom financiranja slijedi daljnje istraživanje i razvoj, inženjerska validacija, certifikacija i konačno serijska proizvodnja ovog simpatičnog kombija. Novo veliko ulaganje označava značajan korak naprijed za Morris Commercial i omogućit će tvrtki da zaposli dodatne talente i stručnjake te da ojača svoje partnerstvo s glavnim dobavljačima. Uz dovršetak proizvodnih pogona tvrtke, prve isporuke novih vozila trebale bi započeti početkom 2024. godine.

Comments

comments