Brend FUSO je proslavio 90. rođendan

Podrijetlo slavnog imena FUSO datira u svibanj 1932. godine, kada je prvi Mitsubishijev autobus, model B46, proizveden u brodogradilištu Kobe bivšeg Mitsubishi Shipbuildinga, pod oznakom FUSO koja je ostala do danas

Azijska podružnica Daimler Trucka, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, slavi 90. godišnjicu marke FUSO. Prvo vozilo koje je ponijelo naziv FUSO bio je Mitsubishijev autobus model B46, dug sedam metara i s 38 sjedala. Bio je opremljen benzinskim motorom od 7 litara, 6 cilindara i 100 konjskih snaga. U spomen na prvu isporuku autobusa tipa B46 Ministarstvu željeznica, među internim prijedlozima je izabran naziv FUSO. Predložio ga inženjer u brodogradilištu Kobe bivšeg Mitsubishi Shipbuildinga, gdje je i započela proizvodnja, a izvorno se odnosi na veliko sveto drvo, dok se danas koristi kao naziv za cvijet hibiskusa.

FUSO B46

Nakon prvog vozila, nadimak FUSO nastavio se koristiti za glavne proizvode kao što su kamion s benzinskim motorom od 4 tone KT1 (1946.), prvi japanski veliki kamion s kabinom T380 i prvi japanski minibus, Rosa (1960.). U skladu sa snažnim gospodarskim rastom Japana od 1950-ih do 70-ih godina, linija proizvoda uskoro je uključivala čitavi niz od malih do velikih kamiona i autobusa, igrajući važnu ulogu u gospodarskom razvoju. MFTBC, proizvođač gospodarskih vozila marke FUSO nastao je 2003. godine kada je Mitsubishi Motors Corporation odvojio svoj odjel gospodarskih vozila od osobnih automobila, te je prvo postao dio nekadašnje tvrtke Daimler Chrysler, a 2004. MFTBC se pridružio Daimler Chryslerovom odjelu gospodarskih vozila.

Fuso T380

Njihov najpoznatiji proizvod je legendarni laki kamion FUSO Canter koji je vrlo cijenjen u cijelom svijetu i konstantno bilježi najveće tržišne udjele u mnogim zemljama. Od lansiranja na tržište 1963. godine, širom svijeta je proizvedeno preko 4,5 milijuna FUSO Cantera. 2021. je lansirana novu generacija ovog robusnog i praktičnog vozila s naprednom sigurnošću, udobnošću i inovativnim značajkama dizajna. U 2017. godini, FUSO je predstavio prvu generaciju eCantera, potpuno električnog lakog kamiona od kojeg je više od 350 jedinica u rukama kupaca u Japanu, Europi i Sjevernoj Americi. Ova vozila su već prešla više od 4,5 milijuna kilometara lokalno bez emisija u dnevnom prijevozu.

Canter kroz generacije

Kao rezultat petogodišnje kontinuirane suradnje s prvim korisnicima eCantera u smislu slušanja i učenja njihovih iskustava, FUSO će uskoro, na jesenskom IAA u Hannoveru, predstaviti potpuno novu generaciju eCantera za tržišta Azije i Europe. Danas FUSO proizvodi cijeli niz gospodarskih vozila uključujući lake, srednje i teške kamione i autobuse te industrijske motore za više od 170 tržišta diljem svijeta. U 2021., FUSO je snažno pridonio značajnom porastu prodaje Daimler Trucka s ukupnom prodajom od više od 125.000 jedinica, što predstavlja više od četvrtine globalne prodaje jedinica grupe.

Canter za Europu se proizvodi u portugalskom Tramagalu

Comments

comments