“Autonomni” Picasso na turneji Europom

Nakon što je prešao put od Pariza do Bordeauxa, automobil grupe PSA krenuo je na putovanje od 3 000 km od Pariza do Madrida preko Viga

Toplu dobrodošlicu zaželjela mu je i potpredsjednica i glasnogovornica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría, koja je tom prigodom izjavila: „Danas nije potrebno razmišljati o budućnosti jer je ona već tu. Prije nego što to možemo i zamisliti, ovo vozilo bit će normalan način putovanja na cestama sutrašnjice.”

Na povratku je automobil prošao kroz Perpignan, Marseille i Lyon i vratio se u tehnički centar Grupe koji se nalazi u Vélizyju, u okolici Pariza. Tijekom cijelog putovanja upotrebljavao se autonomni način rada bez uplitanja vozača na dozvoljenim cestovnim dionicama. Automobil je sam prilagođavao svoju brzinu i mijenjao prometne trake uzimajući u obzir ostala vozila, ograničenja brzine i infrastrukturu.

U srpnju 2015. Grupa je postala prvi proizvođač automobila koji je dobio ovlasti potrebne za provođenje probnih vožnji na otvorenoj cesti u Francuskoj za svoja četiri prototipa autonomnih vozila, koji su dosad već prešli više od 10.000 kilometara probnih vožnji. U 2016. grupa PSA imat će petnaestak takvih prototipova. Proširenjem ovlasti i na španjolske ceste timovima za istraživanje i razvoj omogućuje se da razviju funkcije autonomnog vozila i izvan francuske cestovne mreže.

Comments

comments