Amazon se ispričao zbog “progresivnog” radnog mjesta

Nakon što je puknuo skandal, kako zbog blokiranja organiziranja radnika u sindikate, tako i podatka da su njihovi vozači nerijetko prisiljeni obaviti malu nuždu u plastičnu bocu, velika tvrtka opet ima veliku negativnu reklamu

Amazon je pred koji dan ipak uputio rijetku javnu ispriku – ali ne svojim radnicima i bez stvarnog priznanja krivnje. Naime, koncem ožujka tvrtka je u blogu raspravljala o svom odgovoru na tweet koji je poslao američki demokratski predstavnik iz Visconsina predstavnik Mark Pocan, a koji je kritizirao Amazon zbog gušenja napora svojih zaposlenika da se udruže u sindikate i spominje izvještaje o nehumanim uvjetima rada. Također su uhvaćeni u laži kako njihovi radnici nikad ne moraju mokriti u boce s vodom (što je zapravo dobro dokumentirano jer robotski prate sve svoje radnike). Mark Pocan se u tweetu osvrnuo na Amazon napisavši kako “radnici mokre u boce s vodom”. Službeni račun Amazona na Twitteru tada je odgovorio: “Da je to istina, nitko ne bi radio za nas.” No, nedugo nakon toga, Amazon je priznao da su neki od dostavljača bili prisiljeni mokriti u boce dok su na putu, nazivajući to “dugogodišnjim problemom u cijeloj industriji koji nije specifičan za Amazon”.

U svom blogu, Amazon se ispričao Pocanu zbog svoje reakcije, rekavši da je tweet “netočan”. “Ovo je bio autogol, mi smo zbog toga nezadovoljni”, rekla je tvrtka o svom odgovoru. “Nije se razmišljalo o našoj velikoj populaciji vozača, već se pogrešno usredotočilo samo na naše distribucijske centre.” Tvrtka je rekla da njezini centri imaju “desetke toaleta, a zaposlenici se mogu odmaknuti od svog radnog mjesta u bilo kojem trenutku”, ali priznala je da to ne vrijedi i za dostavljače dok su na putu i obećala kako će potražiti rješenje. Amazon se posljednjih tjedana suočio s pojačanim nadzorom dok radnici skladišta u Bessemeru u Alabami glasaju hoće li se udružiti u sindikat. Ta odluka mogla bi pokrenuti lančanu reakciju u Amazonovim skladištima širom zemlje.
I to nije sve. Prošlog je mjeseca Twitter blokirao čitavu kolekciju lažnih računa koji su se pretvarali da su sretni zaposlenici skladišta Amazonaa.

Comments

comments