60 godina Mercedes-Benz Trucksa u Wörthu

S površinom od gotovo tri milijuna četvornih metara, tvornica u Wörthu najveća je na svijetu u proizvodnoj mreži Mercedes-Benz Trucksa. S oko 10.000 zaposlenika, također je drugi najveći poslodavac u pokrajini Rhineland-Pfalz

U proljeće pred točno 60 godina tvornica kamiona u Wörthu vrvjela je od aktivnosti jer je bila usred izgradnje. Samo godinu i pol nakon početka radova, prva kamionska kabina sišla je s proizvodne trake 1. listopada 1963. Od 1965. nadalje, tvornica proizvodi kompletne kamione. Danas su to modeli Actros, Arocs i Atego. Mercedes-Benz Special Trucks Econic, Unimog i Zetros također se proizvode u Wörthu. Serijska proizvodnja baterijskog električnog Mercedes-Benz eActrosa započela je 2021., nakon čega je uslijedio drugi električni serijski kamion Mercedes-Benz eEconic 2022.

Dnevno tvornicu u Wörthu može napustiti do 470 kamiona izrađenih prema specifikacijama kupaca. Dr. Andreas Bachhofer, upravitelj tvornice Mercedes-Benz Wörth: “Ljudi će i dalje u budućnosti činiti tvornicu. Našu inovativnu snagu i predanost Mercedes-Benz kamionima uvelike pokreće radna snaga. Zato su kvalifikacije i daljnje usavršavanje u budućim tehnologijama ključni za nas. A kako bismo uspješno oblikovali transformaciju, dosljedno ulažemo u svoje zaposlenike, jer su oni ti koje trebamo uz sebe kao entuzijastične saveznike u ovim fascinantnim vremenima!”

Thomas Zwick, predsjednik radničkog vijeća tvornice Mercedes-Benz Wörth: “Desetljećima je naša tvornica u Južnom Palatinatu uvijek bila u fazi promjena, a mi je zajedno oblikujemo. Zahvaljujući novim proizvodima, pojavljuju se novi profili poslova za naše kolege, a s njima i nove prilike za karijeru. Snažna i održiva vizija budućnosti ove lokacije, koju smo dogovorili s upravom tvrtke 2021. godine, služi nam kao nit vodilja.

U 60 godina otkako je počela proizvodnja, u Wörthu je proizvedeno više od 4,4 milijuna kamiona – uključujući oko 790.000 Completely Knocked Down (CKD) kompleta vozila koji se isporučuju na brojna inozemna tržišta gdje se sklapaju na licu mjesta. Za obljetničku 2023. godinu oko i unutar tvornice odvijat će se razne aktivnosti: među ostalim, proslava obljetnice, tradicionalni obiteljski dan na kojem zaposlenici mogu doživjeti tvornicu zajedno sa svojim obiteljima, kao i adventski kafić i božićni koncert. Vrhunac proslave bit će velika ceremonija najavljena za jesen.

Comments

comments