Napredujemo u e-mobilnosti

Prva regionalna konferencija o e-mobilnosti je otvorila važna pitanja održivog transporta u Jugoistočnoj Europi 

U Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin održana je u četvrtak, 12. studenog, prva regionalna konferencija posvećena pitanjima održivog transporta i elektrifikacije. Konferenciju je suorganizirala Savjetura, domaća tvrtka za savjetovanje u pitanjima održivosti, a potpomognuo ju je i britanski projekt Rapid Charge Network, podržan sredstvima EU. Na konferenciji su nastupili brojni europski stručnjaci za pitanja elektromobilnosti. Saša Bart, direktor Savjeture i jedan od predavača, u svojem je izlaganju istaknuo kako je cilj konferencije „postaviti Jugoistočnu Europu na svjetsku kartu e-mobilnosti.“

Moglo se doznati mnogo korisnih informacija o europskim TEN-T i CEF programima za tzv. „zelene koridore u Europi“, a koji u značajnijoj mjeri potiču održivi transport. Mnoge su europske zemlje sa svojim projektima već povukle značajna sredstva za razvoj infrastrukture i različitih oblika transporta. Francuska je, primjerice, u sklopu projekta CORRI-DOOR izgradila sustav od 200 punionica, Irska 46 rapid DC punionica, a slično je učinila i Danska. Maja Salapić detaljno je predstavila nastupajuće natječaje u okviru programa Obzor 2020 iz kojih bi naši poslovni i javni subjekti mogli povući sredstva za svoje projekte okrenute e-transportu.

U sklopu bogatih konferencijskih događanja, zainteresirani predstavnici tvrtki, djelatnici u javnim ustanovama te okupljeni novinari i sudionici konferencije imali su priliku testirati osobne i gospodarske električne automobile te se uvjeriti u njihove tehničke mogućnosti. U testnim vožnjama moglo se isprobati i komparirati BMW i3, Mitsubishijeve modele Outlander i iMiev, Volkswagenove e-UP i e-Golf, Renaultova vozila Twizy, Zoe i Kangoo te Nissanove LEAF i ENV200.

Veliki interes za testne vožnje pokazao je da vlasnici domaćih tvrtki i šira javnost itekako razmišljaju o zelenim tehnologijama i prednostima e-mobilnosti.

 

eko eko1 eko2 eko4 eko5

Comments

comments