30 godina polaganja vozačkih ispita u HAK-u

Svečanom sjednicom Skupštine, održanom prvog dana lipnja Hrvatski autoklub je obilježio svoj dan, odnosno 116. godišnjicu udruge i 30. obljetnicu provođenja vozačkih ispita kao poslova javne ovlasti.

Uz predsjednika Slavka Tušeka, njegovog zamjenika Ivu Bikića, glavnog tajnika Željka Mijatovića, svečanosti su nazočili brojni predstavnici autoklubova i institucija s kojima Hrvatski autoklub surađuje. Iza Hrvatskog autokluba je velika tradicija, čak 116 godina postojanja i uspješnog djelovanja. Danas je Hrvatski autoklub primjer nesebičnog pomaganja vozačima u nevolji te rada na prometnoj preventivi i edukaciji diljem Republike Hrvatske.

Hrvatski autoklub je uvijek spreman pomoći svojim tehničkim i ljudskim potencijalima u trenucima kriza, a tako je bilo tijekom velike poplave u Gunji te nakon potresa na području Siska i Petrinje. Posljednja u nizu akcija je i besplatno pružanje pomoći na cesti ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj. Nastavljajući djelovanje i zasnivajući svoje postojanje na tradicijama Prvog hrvatskog automobilnog kluba utemeljenog 1. lipnja 1906., Hrvatski autoklub danas je značajna, snažna i brojna nacionalna, neprofitna i nestranačka udruga.

Svečana skupština prigodom Dana HAK-a Foto Saša Lisjak

Hrvatski autoklub obilježio je i 30 godina provođenja vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj, kao važan i značajan povod isticanja doprinosa unaprjeđenju sigurnosti prometa na cestama. Hrvatski autoklub kao nositelj poslova javnih ovlasti, između kojih su i poslovi vezani za organiziranje i provođenje vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj, ima višestruku ulogu i važnost društveno odgovornog djelovanja u području mobilnosti, sigurnosti cestovnog prometa, edukacije i prometne kulture.

Veliku svečanost uvodnim govorom otvorio je predsjednik HAK-a Slavko Tušek koji je rekao kako je Hrvatski autoklub vrlo značajan partner našoj državi u obavljanju poslova javnih ovlasti. Upravo na poslovima organiziranja i provedbe vozačkih ispita razvio je partnerski odnos s Ministarstvom unutarnjih poslova, što je važno i za unaprjeđenje sigurnosti prometa na cestama. Naglasio je i kako je u posljednjih desetak godina Hrvatski autoklub ostvario velika ulaganja u modernizaciju i digitalizaciju provođenja vozačkih ispita.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek Foto Saša Lisjak

Hrvatski autoklub danas je moderna nacionalna udruga, koja stabilno i odgovorno posluje. U posljednjih nekoliko godina napravljeni su snažni iskoraci u temeljnim djelatnostima pomoći na cesti i članstva, a 61 udruženi autoklub nositelji su temeljnih djelatnosti udruge. Oni svim članovima pružaju članske pogodnosti i nositelji su prometne edukacije i preventive. Unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom bolesti COVID-19, Hrvatski autoklub zadržao je rekordan broj članova, kojih ima više od 230.000.

Predsjednik HAK-a govorio je i o međunarodnoj suradnji te natjecanju koje im je povjereno, što je još jedna potvrda dobrog rada: “Hrvatski autoklub aktivno djeluje u međunarodnim organizacijama, posebice Svjetskoj automobilističkoj asocijaciji FIA-i. Ponosni smo što se, nakon dvije godine odgađanja uslijed pandemije bolesti COVID-19, ove jeseni u Zadru održava ETEC, Europsko natjecanje djece u poznavanju prometnih pravila i propisa te u vještini vožnje biciklom.”

Foto Mario Poje

Gostima je prikazan i film o povijesti i razvoju djelatnosti provođenja vozačkih ispita 1992. – 2022. O 30 godina provođenja vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj govorio je pomoćnik glavnog tajnika dr. sc. Sinan Alispahić. Istaknuo je da Hrvatski autoklub godinama ulaže značajne napore u modernizaciju sustava provođenja ispita, a rezultati se vide u značajnom padu broja poginulih i nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači. Naglasio je odličnu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova te veliki iskorak s audiovizualnim snimanjem ispita vožnje.

Ono je koje je omogućilo ujednačavanje kriterija i transparentnost. Od 160.262 dosad provedena ispita sa snimanjem zabilježene su samo 24 žalbe kandidata. “Mi kvalitetno, stručno i profesionalno radimo svoj posao, a sa svim ulaganjima u nove tehnologije dostignuli smo standarde na kojima nam mogu pozavidjeti i mnogo razvijenije države Europske unije!”– napomenuo je dr. sc. Sinan Alispahić.

Predsjednik HAK-a s dobitnicima priznanja Foto Saša Lisjak

Hrvatski autoklub je ovo prigodom dodijelio priznanja i zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima. One su izraz zahvalnosti za učinjeno u proteklom razdoblju kao i tijekom radnog vijeka kad su svojim radom, zalaganjem i idejama dali poseban doprinos našoj udruzi i našim djelatnostima. U ime institucija i pojedinaca koji su dobili priznanja i zahvalnice obratio se Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva Policije, koji je naglasio odličnu suradnju s Hrvatskim autoklubom, razvoj sustava edukacije mladih vozača, njegovu modernizaciju i ujednačavanje standarda u cijeloj Hrvatskoj. U nas već godina pada broj stradalih u prometu.

Spomenuo je i da osobnu zahvalnicu koju je dobio dijeli s policijskim službenima iz Službe prometne policije i njima je zahvalio na predanom radu. Prim. Josip Jelić, dr. med, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, posebno je istaknuo stručnost Hrvatskog autokluba u edukaciji mladih vozača u pružanju prve pomoći. Spomenuo je da svi zajedno trebamo raditi na edukaciji laika u pružanju prve pomoći jer iz svog liječničkog iskustva zna da bi se tako spasili brojni ljudski životi, i to ne samo u prometu.
Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Foto Saša Lisjak

Također, posebno priznanje je dodijeljeno Fakultetu prometnih znanosti, s kojim HAK surađuje na nizu projekata, a primio ga je prodekan dr. sc. Ivan Grgurević. Zahvalnice Hrvatskog autokluba dobili su još mr. sc. Mladenko Kordić, voditelj Službe provedbe vozačkih ispita, Davor Strizrep, koordinator Regionalnog ispitnog centra Split i Edna Ristić Došen, dr.med., ispitivačica iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći.

Ovo je bila prilika da se predstavi i novi priručnik u izdanju Hrvatskog autokluba. Postani vozač, priručnik je za osposobljavanje i polaganje vozačkog ispita C1, C, C1E, CE, D1, D1E, D i DE kategorije vozila. Autori su dr. sc. Sinan Alispahić i mr. sc. Mladenko Kordić, a recenzenti prof dr. sc. Marko Šoštarić i dr. sc. Igor Šiško.

Priručnik Postani vozač Foto Saša Lisjak

Priručnik je namijenjen kandidatima za vozače C1, C, C1E, CE, D1, D1E, D i DE kategorije vozila, predavačima u autoškolama i svim stručnim djelatnicima, predavačima u srednjim prometnim i svim strukovnim školama, vozačima koji već imaju vozačku dozvolu navedenih kategorija, objasnio je autor dr. sc. Sinan Alispahić.

U 13 poglavlja ukupno je 218 stranica moderno prezentiranog nastavnog sadržaja s brojnim primjerima, fotografijama, crtežima, ilustracijama i tablicama. U Priručniku je obuhvaćeno sve, od prometnih pravila za vozače teretnih automobila i autobusa, propisa o radnom vremenu, prijevozu putnika, tereta…

Comments

comments