21 kamion testira pelješki most

Na mostu Pelješac danas su počela probna ispitivanja optećenja. U Hrvatskim cestama ističu da su na završetku ugradnje asfalta i opreme mosta unutar rasponske konstrukcije, ostvareni uvjeti za početak prvih testiranja

Probno opterećenje provodi se na ciljanim točkama konstrukcije s opterećenim vozilima u pokretu pri brzinama 20/40/60 km/h, te pri naglom kočenju. Za tu priliku na gradilište je stigao 21 kamion težine do 40 tona, kojima će se provoditi ispitivanje u suradnji sa stručnjacima s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. U Hrvatskim cestama ističu da su na završetku ugradnje asfalta i opreme mosta, u obliku zaštitnih ograda i opreme unutar rasponske konstrukcije, ostvareni uvjeti za probno opterećenje mosta.

Cilj je ispitivanja pokazati je li ponašanje konstrukcije pod pokretnim i nepokretnim opterećenjem u skladu s projektiranim vrijednostima. Za potrebe ispitivanja koristit će se postojeći sustav monitoringa, poput senzora već ugrađenih u most te s dodatnim kontrolnim senzorima fakulteta. U Hrvatskim cestama naglašavaju da će Pelješki most u promet biti pušten ovo ljeto, kao i dionica pelješke ceste Duboka – Sparagovići koju gradi tvrtka Strabag. Također će u promet biti pušten i dio dionice koju gradi grčki Avax, osim stonske obilaznice, čiji je dio i most Ston. Stonska obilaznica bi tako trebala biti gotova na jesen, najkasnije do kraja 2022.

Comments

comments