183 električna Solarisa sada su na ulicama Osla!

U nedjelju 16. travnja autobusnom voznom parku Osla službeno su dodana 183 zglobna električna autobusa Solaris Urbino 18.75, čime je Solaris završio najveću pojedinačnu narudžbu električnih autobusa vrijednu oko 100 milijuna eura

Prijevoznik koji upravlja rutama kojima će prometovati novi električni autobusi Urbino 18.75 je Unibuss AS. Impresivna flota od 183 zglobna električna vozila bit će stacionirana u novoizgrađenom objektu u Stubberudu u Oslu. Zglobni Urbino 18.75 electrics namijenjen je najzaposlenijim linijama u Norveškoj – 20, 21, 31 i 37 – koje svakodnevno koristi gotovo 150.000 ljudi. Sada će u najsuvremenijim električnim autobusima moći uživati ​​u tihom putovanju bez emisija. Zahvaljujući izdašnim ulaganjima, Oslo je sve bliže tome da postane prvi grad na svijetu koji se može pohvaliti 100% javnim prijevozom bez emisija!

Štoviše, sve ukazuje na to da će cilj da javni prijevoz bude potpuno bez emisija, koji je postavila ta metropola, biti ostvaren pet godina ranije od očekivanog. “Upravo smo dovršili isporuku najvećeg ugovora za električne autobuse u povijesti naše tvrtke. Činjenica da će se voziti ulicama Osla, grada koji će uskoro imati sustav javnog prijevoza bez emisija, poseban je razlog za naš ponos. Zahvaljujem vam Unibuss AS na povjerenju!”, rekao je na primopredaji autobusa Sverre Skaar, direktor Solarisa Norge AS.

Električni autobusi Urbino 18.75 opremljeni su baterijama nove generacije s vrlo visokim kapacitetom od preko 520 kWh. Pune se pomoću utičnih konektora. Centralna vučna jedinica, motor od 240 kW osigurava glatko ubrzanje i tih rad svakog vozila. Duljina vozila iznosi 18,75 m, što je 75 cm više od standardnog zglobnog modela Solaris. Povećani prostor u unutrašnjosti autobusa omogućio je postavljanje čak tri odjeljka za putnike u invalidskim kolicima, zadržavajući putnički kapacitet od 138 osoba, uključujući 41 sjedeće mjesto.

Vozači imaju koristi od automatskih sustava pomoći koji povećavaju udobnost i sigurnost vožnje, npr kao MobilEye i kamere umjesto konvencionalnih ogledala. Osim toga, širokokutni sustavi kamera daju sliku s pogledom od 360 stupnjeva iz ptičje perspektive. Takav pregled oko vozila osigurava još veću sigurnost i udobnost za vozača. Osim toga, autobusi su opremljeni senzorima za svjetlo i kišu, kao i značajkom koja automatski detektira umor vozača. E-autobusi su također opremljeni posebnim “skandinavskim paketom” toplinske izolacije.

On se, između ostalog, sastoji od dodatne izolacije u bočnim stranicama i stropu, te u podvozju oko lukova kotača. Tu se ubrajaju i dvostruka stakla na bočnim prozorima, kao i grijaće prostirke ugrađene u pod u području ulaznih vrata. Osim toga, na električni autobus Urbino 18.75 mogu se postaviti lanci za snijeg. Povijest partnerstva između Solarisa i Unibussa AS seže sve do 2006. Od tada je ovaj operater naručio više od 400 autobusa od ovog proizvođača. Danas na cestama Norveške vozi već preko 700 Solarisovih vozila.

„Mi u Unibussu AS smo zaista zadovoljni isporukom autobusa za ovaj veliki projekt koji je istinska prekretnica za nas, da postignemo naš cilj da do sredine 2025. u našem voznom parku gradskih autobusa imamo 100% električne autobuse. Solaris je obavio temeljit i solidan posao, autobusi su isporučeni baš na vrijeme za planirani početak operacija, i to u vrlo izazovnom okruženju s problemima u opskrbnom lancu. U našem lokalnom norveškom timu za održavanje i servisiranje autobusa radujemo se nastavku suradnje!”: rekao je Henrik Anderberg, direktor tehničkog odjela Unibuss AS.

Comments

comments