Švedska ICA elektrificira svoj vozni park

Vodeći švedski maloprodajni trgovac mješovitom robom, potpuno električnim kamionom Volvo započinje svoj prijelaz na električni transport

Novi Volvo FE Electric kreće u promet u prvoj polovici 2021., a upotrebljavat će se u svakodnevnim zadatcima prijevoza tvrtke ICA. Ova isporuka označava prvi veliki korak u suradnji tvrtki Volvo Trucks i ICA, najavljenoj u studenom 2020. godine, kojim će identificirati elektrificirana rješenja za smanjenje utjecaja prijevoza robe na okoliš. Kako bi identificirali rute prikladne za elektrifikaciju, stručnjaci za elektromobilnost tvrtki ICA i Volvo Trucks zajedno su proučavali parametre poput nosivosti, ciklusa vožnje, dometa i rješenja za izgradnju karoserije kako bi optimizirali područja upotrebe novog električnog kamiona u operacijama tvrtke ICA. 

S ICA-om je Volvo Trucks analizirao nekoliko transportnih ruta unutar njihove švedske logističke mreže s pomoću simulatora električnog dometa. Dijeljenje i analiza detaljnih podataka bili su presudni za pomoć u izračunavanju potrošnje energije za prijevoz – uključujući utovar i istovar – na stvarnim rutama i u stvarnim prometnim situacijama, a time i pronalaženje najboljeg mogućeg rješenja za svakodnevne ICA-ine zadaće prijevoza. Tako je postignuto da električni Volvo kamion koji je naručila ICA ne zahtijeva dodatno dnevno punjenje za svoju određenu rutu, što olakšava zamjenu aktualnog vozila električnim modelom. Riječ je o modelu Volvo FE Electric 6×2, bruto težine 26 tona i s četiri paketa akumulatora od po 66 kWh.

Comments

comments