Restrikcije za dizelaše u Parizu

Za sva vozila u Francuskoj na snagu je stupila nova ekološka regulativa koja kategorizira sva vozila u pet klasa prema ekološkim i energetskim karakteristikama

Kako piše Slobodna Dalmacija svi automobili tako po novome moraju imati posebnu naljepnicu koja označava njihovu godinu preve registracije, energetsku efikasnost i emisiju polutanata. Od početka veljače vozila na dizelski pogon proizvedena od 1997. do 2000. godine (Kategorija 5) uopće više ne mogu prometovati francuskom prijestolnicom. U tu spornu kategoriju spada oko šest posto od 32 milijuna registriranih vozila u Francuskoj. Vozila registrirana prije 1997. godine, te kamioni i autobusi proizvedeni prije 2001. godine ne spadaju ni u jednu kategoriju, što znači da se uopće ne mogu pojaviti na ulicama Pariza od ponedjeljka do petka u vremenu od 8-20 sati. Konačni cilj je potpuna zabrana prometovanja dizelskih vozila, što se očekuje do 2025.

Ova zabrana se odnosi na sve ceste i ulice s unutarnje strane autoputa A86 (vanjski ring) no ne i na sami A86. Svi koji budu uhvaćeni u prekršaju riskiraju minimalnu kaznu od 22 Eura. Kako bi se ohrabrilo ljude da koriste javni prijevoz predstavljena je dnevna karta za vožnju unutar grada u cijeni od 3,60 Eura dok su manje popularne mjere one poput poskupljenja parkiranja, te uvođenje naplate subotom i za vrijeme praznika tijekom kolovoza.

 

Comments

comments