Eduard Nikolaev, kralj pustinje!

Na jubilarnom 40. reliju Dakar pobjedu u kategoriji automobila je odnio legendarni Carlos Sainz dok je Eduard Nikolaev u Kamazu slavio po treću put na ovoj kultnoj utrci

Sainz je sa svojim suvozačem Lucasom Cruzom u Peugeotu 3008 DKR Maxi do svoje druge titule na Dakaru stigao ukupnim vremenom 49:16:18 sati, dok je drugo mjesto osvojio Nasser Salih Nasser Abdullah Al-Attiyah iz Katara u Toyoti sa zaostatkom od 43:40 minuta. Do trećeg mjesta je došao, takođe u Toyoti, poslije pobjede u posljednjoj etapi Južnoafrikanac Giniel de Villiers.

U klasi kamiona po treći put je slavio Rus Eduard Nikolaev u Kamazu, čime je obranio prošlogodišnji naslov prvaka. U jednom trenutku čak se činilo da je ovogodišnji Dakar za njega izgubljen. Naime, s vodstvom od 36 minuta i 55 sekundi ispred Argentinca  Federica Villagre, Nikolaevljev kamion se na potezu između San Juan de Marcone i Arequipe prevrnuo na bok. Uspješno su ga gotovo neoštećenog vratili natrag na kotače te etapu završili s 58 minuta i pet sekundi prednosti. Iskusni Nikolaev je do pretposljednje etape vodio tešku borbu s odličnim Fedeicom Villagrom, ali je“El Coyote“ tokom 13. Etape odustao zbog mehaničkog kvara. Drugi je stigao Siarhei Viazovich za volanom MAZ-a, dok je treći na cilj stigao još jedan Kamaz, s Ayrat Mardeevim za upravljačem.

 

U konkurenciji motociklista pobijedio je Austrijanac Matthias Walkner u timu Red Bul KTM.  Što se tiče kategorije kvadova, do titule na Dakar reliju je došao Čileanac Ignacio Casale, a u klasi bagija SxS pobijedio je Brazilac Reinaldo Varela.

Ukupno je na cilj stiglo 185 vozila: 85 motocikala, 32 quada, 49 automobila uključujući šest SxS vozila, te 19 kamiona. To je 55 posto od ukupno 365 natjecatelja koji su dva tjedna ranije krenuli sa startne rampe u Limi.

Osim samog Sainza koji nije siguran da će voziti i dogodine Peugeot je već sad najavio kako ih sljedeće godine ovdje neće biti.

I jedna zanimljivost, Japanac Yoshimasa Sugawara je za volanom kamiona Hino sa svojih 76 godina ove godine bio najstariji natjecatelj, a to mu je bio već 35. reli Dakar.

Comments

comments