Jačanje sustava javnog prijevoza u Rijeci

Nedavna isporuka sedam niskopodnih autobusa MAN u Rijeci samo je jedan dio velikog projekta koji se provodi u tom gradu, a kojeg u iznosu od 67 posto financira EU

Još sredinom veljače je vozni park tvrtke KD Autotrolej d.o.o. iz Rijeke bogatiji je za sedam niskopodnih zglobnih gradskih autobusa koji su financirani sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije kroz operativni program konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja. Riječ je o 18-metarskim autobusima MAN Lion’s City G s dizelskim motorima snage 360 KS, koji zadovoljavaju sve standarde aktivne i pasivne sigurnosti, imaju ugrađen sustav video nadzora te kapacitet od 143 putničkih mjesta, od kojih su 40 mjesta sjedeća.

No, to je tek prvi dio od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza”, za koji su bespovratna EU sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Projekt predstavlja modernizaciju postojećeg voznog parka KD Autotrolej, uvođenje informativnih displeja na autobusnim stajalištima, postavu pametnih semafora na šest raskrižja te izradu mobilne i web aplikacije najave dolaska autobusa.

Ukupna vrijednost projekta je 81.003.357,91 kuna, od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose 54.563.477,00 kuna. Ostatak sredstava od oko 26,5 milijuna kuna osigurali su KD Autotrolej d.o.o. te projektni partneri Grad Rijeka i Rijeka promet d.o.o.  Projekt pridonosi unaprjeđenju kapaciteta kroz povećanje brzine putovanja i smanjenja operativnih troškova, unaprjeđenju pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenju emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, kao i povećanju broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila.

Tu su još prilagođavanje EU standardima uvođenjem modernih sustava obavješćivanja putnika te povećanje dostupnosti informacija za putnike. Ukupna vrijednost do sada ugovorenih projekata putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija iznosi oko 410 milijuna kuna, od toga je za Urbanu Aglomeraciju Rijeka do sada odobreno ukupno gotovo 225 milijuna kuna bespovratnih sredstava od čega je Gradu Rijeci do sada odobreno oko 157 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Comments

comments