ID Buzz stiže i kao samovozeći shuttle

Volkswagen će započeti praktična testirana samovozećih vozila za car sharing i taksi službe koja će koristiti tehnologiju tvrtke Argo AI, njihovim joint ventureom s Fordom

Terenska ispitivanja održat će se ove godine u Njemačkoj koristeći visoko automatiziranu verziju VW-ovog potpuno električnog monovolumena ID Buzz, kao dio plana za lansiranje samovozećih vozila za car sharing i shuttle, s kojima bi se trebali voziti već 2025. godine.  VW Gospodarska vozila odgovorna su unutar VW Grupe za usluge autonomne mobilnosti. Njihova testna flota koristit će posebno dizajnirana shuttle vozila čiji autonomni sustav je razvila tvrtka Argo AI. Razvoj usluge robotaxi dio je petogodišnjeg ulaganja VW Grupe od 27 milijardi eura u digitalne aplikacije koje uključuju autonomnu vožnju.

Važno je znati kako je Njemačka vlada trenutno u procesu donošenja zakona kroz parlament koji bi omogućio komercijalizaciju robotaxija. Serijska verzija električnog retro kombija ID Buzz lansirat će se u putničkoj i teretnoj verziji 2022. godine, a proizvodit će se u sjedištu Volkswagen Gospodarskih vozila, u tvornici u Hannoveru. Glasnogovornik VW komercijalnih vozila rekao je da je prerano reći hoće li privatnim osobama biti dopušteno sudjelovanje u pilot fazi.

Comments

comments