Fizikom do dodatne uštede od osam posto

Mercedes-Benz Trucks, Vion Food Group, Schmitz Cargobull i Betterflow predstavili su visoko učinkovitu kombinaciju tegljača s poluprikolicom kojemu su značajno smanjili potrošnju i emisiju CO2

Međunarodni proizvođač prehrambenih proizvoda Vion želi znatno smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO2 tijekom sljedećih godina. Tvrtka si je postavila za cilj smanjiti emisije u njemačkim operacijama distribucije mesa za osam posto. Kako bi to postigla, započela je pilot projekt s partnerima koji već imaju bogato iskustvo s proizvodima iz logističkog sektora. Zajedno s Mercedes-Benz Trucks, proizvođačem prikolica Schmitz Cargobull i stručnjacima za aerodinamični dizajn u Betterflowu, prvi iz niza optimiziranih kamiona sada će započeti s radom. U skladu s ovim projektom, Vion se odlučio za već i tako štedljivi Mercedes-Benz Actros 1848 LS 4×2.

Testni Actros je opremljen sustavom MirrorCam koji sam pomaže smanjiti potrošnju goriva za čak 1,5 posto. Uz to, konkavni bočni deflektori na kabini pomažu u daljnjoj optimizaciji vrijednosti Cd, a time i potrošnje. Sljedeći vrhunac koji povećava učinkovitost kamiona je dodatno poboljšana prediktivna kontrola pogonskog sklopa. Sustav prepoznaje tijek puta i tome prilagođava ponašanje u vožnji, tako da se čak pet posto manje goriva troši na izvangradskim cestama.

Kako bi dodatno optimizirali vozilo, Vion surađuje sa start-up tvrtkom Betterflow iz Aachena. Specijalisti za aerodinamiku su s tri dodatne komponente; podnom oblogom, prednjim spojlerom prikolice i sustavom stražnjih krila na vratima koji se automatski otvara pri brzini od 60 kilometara na sat i ponovno zatvara kad vozilo vozi polako optimizirali oblik prikolice i 2020. godine proveli velike terenske testove s više od četiri milijuna kilometara kako bi dokazali kolika je ušteda goriva u stvarnim situacijama.

Prva poluprikolica tvrtke Vion koja je opremljena aerodinamičkim paketom tvrtke Betterflow je Schmitz Cargobull, najnovije EcoGeneration. Ovaj koncept prikolice sam po sebi doprinosi većoj uštedi goriva i nižim emisijama CO2 u cestovnom prometu. U Vionu čine jasan korak u smjeru lanca opskrbe hranom orijentiranog prema budućnosti: uz prosječnu godišnju kilometražu od po 100.000 km, njihovih približno 300 prikolica u Njemačkoj i Nizozemskoj moglo bi uštedjeti ukupno pola milijuna litara dizela i 1500 tona CO2!

Comments

comments