Dobre gume smanjuju emisiju CO2

Jedan od vodećih proizvođača guma Goodyear, kao važan čimbenik smanjivanja emisije CO2 koju uzrokuju gospodarska vozila ističe utjecaj najnovijih razvojnih dostignuća

Emisije ugljičnog dioksida neposredno su povezane s potrošnjom goriva, stoga se pri razvoju guma u Goodyearu pozornost posvećuje smanjivanju otpora kotrljanja guma, što za vozače znači manju potrošnju goriva. Posljedica takvog napretka su niži troškovi goriva i manja emisija plinova, a zahvaljujući uvođenju oznake EU za gume još 2012. godine podatak o učinkovitosti guma na tom je području jasno vidljiv. Kod sve šire upotrebe teretnih guma s optimalnim otporom kotrljanja, kao što su npr. gume Fuelmax, Goodyearova serija teretnih guma s najboljom iskoristivošću goriva osim manje potrošnje goriva istodobno bi mogla osjetno smanjiti emisiju CO2. Tako bi se zamjenom teretnih guma koje su na oznaci EU za iskoristivost goriva svrstane u kategoriju C pomoću guma Fuelmax kategorije B moglo postići godišnje smanjenje emisije CO2 za približno 3,2 tone i ujedno bi se godišnje uštedjelo više od 1.300 eura po pojedinom vozilu.

Ispitivanje koje je nedavno predstavio Europski savez proizvođača automobila (European Automobile Manufacturers’ Association, ACEA) analizira rad istraživačkog poduzeća Transport & Mobility Leuven i navodi da bi se cjelovitim pristupom koji bi uključivao sve aktere u sektoru cestovnog transporta mogla udvostručiti godišnja stopa smanjenja emisije CO2 kod teretnih vozila do 3,5 posto u usporedbi samo s novim vozilima. Jedan od ključnih elemenata pri postizanju toga cilja je ugradnja teretnih guma koje omogućuju manju potrošnju goriva na postojeće kamione u Europi.

Comments

comments