Digitalno, transparentno i pouzdano

Mlada tvrtka Truckoo želi revolucionarizirati prodaju rabljenih komercijalnih vozila i ovaj posao sa suradničkim radionicama i trgovcima učiniti mnogo pouzdanijim i privlačnijim

Truckoo je mladi njemački startup, zasnovan na partnerstvu sa servisnim stanicama koje obavljaju tehnički pregled rabljenih vozila. Ako vlasnik vozila želi isto prodati, obavlja se pregled uz aplikaciju Truckoo, gdje se upisuju detaljne i bitne informacije o stanju vozila, kao i njegove fotografije. Također se, a što je vrlo bitno, provjerava točnost podataka i stvara se ponuda za potencijalne kupce u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji kao i ostalim zemljama širom Europe. Potencijalni kupac, koji se bavi daljnjom prodajom rabljenih vozila, dobija ponudu na osnovu onoga što je istaknuo da mu je bitno: tip, težinska kategorija, marka itd. Cijena koja mu je ponuđena ne mora biti konačna, već postoji opcija da on ponudi koliko smatra da treba platiti za takvo vozilo. Ako se dogovor postigne, Truckoo je taj koji kupuje vozilo i kasnije kupcu obračunava trošak. 

Kako kažu, prednosti poslovanja s Truckoom, startupum koji je financiran od strane osnivača Flixbus-a, su digitalizacija, pouzdanost i transparentnost prilikom kupovine (Truckoo uvek jasno pokaže iznos za nadoknadu), a posebno ističu i sve veći broj servisnih stanica koje rade kao Truckoo partneri. A pošto se šire i na našu regiju, porazgovarali smo s osnivačima tvrtke, Julijom Unützer i Maximilianom Füchslom.
TM: Počeli ste s Truckoom u prosincu 2019., što je još uvijek vrlo mlada startup tvrtka. Vaš je cilj digitalizirati i potpuno redefinirati trgovinu rabljenim komercijalnim vozilima. Što je tako revolucionarno u vašem pristupu?
– Truckoo surađuje u cijeloj Njemačkoj s radionicama za kamione koje digitalno nadograđujemo kako bi postali kupovne stanice. Truckoo nudi vozila na prodaju samo svojoj grupi trgovaca i u potpunosti organizira prodaju, plaćanje i obradu – digitalno, transparentno i pouzdano.

TM: Što to konkretno znači?
– Truckoo sebe vidi kao kanal komunikacije od trgovca do prodavača. Trgovac može koristiti Truckoo za kupnju izravno iz Hrvatske, na primjer – provjereno vozilo s detaljnim izvještajem o oštećenju izravno od prodavatelja – od prvog vlasnika. Truckoo se brine za sve i za svaku prodaju naplaćuje samo naknadu za usluge. Tako primjetno digitaliziramo procese koji su uključeni u kupnju. Za sada lokalni trgovac mora dobiti vlastitu predstavu o stanju vozila. Zbog trgovine dolazi i do nevjerojatno visokih troškova, uključujući i putovanja do 1.000 kilometara dnevno. Ako se postigne dogovor o kupoprodaji, vozač se također šalje tamo da preuzme vozilo.
U tvrtki Truckoo trgovci mogu prvi put uštedjeti troškove kupnje, jer naše radionice preuzimaju aplikaciju, standardiziranu i detaljnu anketu o statusu. Ovo je prikazano transparentno i razumljivo u ponudama.
Također gradimo platformu za kupnju koja je 100 posto pouzdana. U industriji se znaju gurnuti “leteći” trgovci koji obećavaju visoke cijene i ne plaćaju vozilo ili ne uzimaju vozilo dugo vremena. Truckoo nudi obavezujuće poslove i lagan postupak uz zajamčeno plaćanje i dostavu
vozila u željeno vrijeme.
Treće, započinjemo strukturalnu promjenu: od lokalne kupnje za međunarodnu izvoznu prodaju putem platformi kao što je “mobile.de” – do međunarodne kupnje putem Truckoo-a za lokalnu prodaju u našu vlastitu lokalnu korisničku bazu. Da biste ovo detaljnije objasnili: na primjer,
prodavač u Rumunjskoj može kupiti vozilo iz Hamburga po redovnim kupoprodajnim cijenama distributera putem Truckoo-a i usredotočiti se na upravo ona vozila koji njihovi lokalni kupci potražuju – također po narudžbi. Ne dobavljač u zemlji kupnje, nego trgovac na odgovarajućim
izvoznim tržištima služi potražnji u svojoj zemlji.

Kad se krug zatvori, čitav posao se obavi brzo, jednostavno i potpuno transparentno

TM: Po čemu se razlikujete od postojećih internetskih portala za teretna vozila?
– Mi nismo platforma poput “mobile.de” kojoj poduzetnici imaju besplatan pristup. Kod nas samo trgovci komercijalnim vozilima i partnerske radionice mogu pristupiti “prodajnoj mreži Truckoo”. Budući da je svako vozilo zabilježeno s istim standardima, interno stvaramo veliko povjerenje, na primjer, između radionice u Hamburgu i prodavača u Hrvatskoj. Samo uz ovo povjerenje, trgovci će kupiti vozilo od nas, a da nisu osobno pregledali vozilo na licu mjesta.

TM: U tvrtki Truckoo surađujete s radionicama za teretna vozila. Kako ide ta suradnja?
– Doživljavamo nevjerojatno veliko zanimanje radionica. Po prvi put, uz malo truda, služe kao otkupna stanica za rabljena vozila njihovih klijenata. Ako klijent želi prodati svoje vozilo u radionici, može ga, primjerice, evidentirati kao dio redovnog pregleda. Nakon prikupljanja podataka, Truckoo preuzima cjelokupni postupak kupnje. Vrijeme koje je potrebno da
radionice to obave je kratko. Prednosti i mogućnosti su velike.

  • Najveći dio posla se obavlja putem aplikacije na pametnom telefonu

TM: Kakav je u osnovi vaš poslovni model?
– Mi sebe doživljavamo kao platformu za kupnju u cijeloj našoj distribucijskoj mreži širom Europe s iznimnom dosegom. Naši trgovci plaćaju nam naknadu za uslugu obrade putem Truckoo-a.

TM: Kako radite s trgovcima?
Samo zastupnici i radionice vozila imaju ekskluzivni pristup našoj mreži. Ako, primjerice, suradnik u Hrvatskoj traži određeno vozilo za svog kupca, lako ga može pronaći kod nas. Vozilo je provjereno i stanje je jasno vidljivo u ponudi. U svakoj ponudi kupac može unijeti licitacijsku cijenu – koju prodavaču u Njemačkoj komuniciramo 1: 1 i u stvarnom vremenu.
Kupac tada ima maksimalno pet dana za reagiranje na ponuđenu cijenu – budući da je prodavač maksimalno svega pet dana vezan za njegovu ponudu. Kupac potvrđuje – Truckoo kupuje vozilo i istovremeno fakturira trgovcu. Truckoo će na zahtjev sve dodatne usluge kao što su registracija izvoza, EUR1 ili transfer znak, na zahtjev rado preuzeti i odraditi.

Comments

comments