Automatik iz Mustanga i u Ford Transitu

Automatski mjenjač s deset stupnjeva prijenosa bit će ponuđen za verzije Transita sa stražnjim pogonom, poput minibuseva, vanova ili šasija za nadogradnju

Nakon što se desetbrzinski automatski mjenjač, razvijen samostalno od strane Fordovih inžinjera, dokazao na različitim modelima, od sportskog Mustanga do pick-upova Ranger i F-150, vrijeme je i za upotrebu na nekim posebnim verzijama Fordovog popularnog komercijalnog modela Transit. Konkretno, desetstupanjski automatik bit će dostupan uz modele sa stražnjim pogonom (RWD) kod kojih su automatski mjenjači preferirana opcija zbog posebnosti upotrebe, poput visokih dostavnih kamioneta ili vanova, vozila hitnih službi, kamp vozila, a također i minibuseva s 15 ili 18 sjedala.

Ovaj inteligentni mjenjač stvoren je da bi minimalizirao troškove goriva u komercijalnoj upotrebi jer njegovi prijenosni omjeri dozvoljavaju motoru da radi maksimalno efikasno. Motor koji ide uz desetstupanjski automatik je dvolitreni EcoBlue HDT dizelaš sa 170 KS.
novim mjenjačem će vozači uživati u glatkoj isporuci snage u svim situacijama, a vlasnici i operatori će profitirati zbog njegove trajnosti i efikasnosti”, kratko je opisao novi mjenjač Hans Schep, šef za komercijalna vozila u tvrtki Ford of Europe. Ovaj mjenjač ciljano je prilagođen voznim značajkama i primjenama Transita, i radi uz tehnologiju automatskog pokretanja i zaustavljanja.

Ford je za ugradnju ovog mjenjača u Transit patentirao čak 20 novih rješenja. Najbitnije je CIDAS (Casting-Integrated Direct Action Solenoid) koje povećava preciznost tlaka u kvačilu i smanjuje vrijeme hoda za brže i glađe promjene stupnja prijenosa, što rezultira s više momenta prenesenog na cestu. To također znači da vozači mogu koristiti manje gasa za isti rezultat performansi. Tako je ubrzanje glatko i progresivno pri malim brzinama i pri ubrzanju s mjesta. 10-stupanjskim automatskim mjenjačem mogu biti opremljeni Transiti s ukupnom masom u rasponu od 3.500 do 4.600 kilograma, s jednostrukim ili dvostrukim stražnjim kotačima uz mogućnost vuče prikolice teške do 2800 kilograma.
Uz novi mjenjač, u ponudi ostaje poznati šeststupanjski automatik za lakše verzije Transita i modele s prednjim pogonom.

Comments

comments