35 godina Fiat Ducata

Fiat Professional proslavio je 35 godina proizvodnje modela Ducato, koji je do danas ostao jedno od najpopularnijih vozila u svojoj klasi u Europi

Za Fiat je Ducato više od pukog vana. To je ime, ponos, to je tradicija duga 35 godina i brend koji pomno njeguju i unapređuju još od prvog modela, pogotovo u svjetlu podatka kako je udio Ducata u svom segmentu u Europi konstantno oko solidnih 20 posto. Još od prvog modela, Ducato ima pogon na prednje kotače, a prvi modeli proizvedeni su krajem listopada 1981. godine, u mjestu Val di Sangro, gdje se proizvodnja odvija i danas.

Tijekom godina, Ducato se postepeno razvijao, te je proizveden u više od 10.000 varijanti, a dostupan na tržištima 80 zemalja diljem svijeta. Zbog velikog izbora varijanti te promišljene konstrukcije vozila, moguće su različite nadogradnje za specijalne namjene.

Fiatova uspješnica proizvodi se na jugu Italije u tvornici Sevel (Società Europea Veicoli Leggeri), u Val di Sangro, a koja se prostire na 1.650,000 četvornih metara i kapaciteta je 300 tisuća vozila godišnje.

Zanimljiv je podatak kako su čak tri od četiri kamperska vozila u Europi napravljena upravo na Fiat Ducatu. Danas ih europskim cestama vozi gotovo milijun. Tako u tvornici Sevel postoji posebna proizvodna traka na kojoj se izrađuju šasije za kamp-vozila, u skladu sa zahtjevima nadograditelja.

(više o povijesti Fiat Ducata donosimo u sljedećem broju magazina Transport)

 

 

Comments

comments